Koç Kimdir?

Her birey;
– Tam ve bütündür.
– Kendini geliştirme ve değiştirme potansiyeline sahiptir.
– Yaratıcı ve beceriklidir.
– Potansiyel iç kaynakları mevcuttur.

Tüm bunlarla beraber bireylerin sosyal varlık olmasının getirdiği koşuşturma içerisinde içi kaynakları ile bağlantısı zayıflayabilir, kendi varlığını göremez, iç sesini duyamaz hale gelebilir.

İşte tam bu noktada Koç;

 Bir avucunda sorunu, diğer avucunda çözümü olan kişinin çözümü olan avucunu görmesini sağlar.
 Kişinin vizyonunu belirlemesine ve nasıl gerçekleştireceğine dair yollar keşfetmesine yardımcı olur.
 Kişileri amaçları doğrultusunda harekete geçirerek gelişmeleri izler.
 Kişinin geçmişe değil, şimdi ve geleceğe odaklanmasını sağlayarak, eyleme geçmesini kolaylaştırır.
 Kişilerin zenginliğini ve potansiyelini açığa çıkarırken hem zorlayan hem de motive eder.
 Kişiyi yolda tutan iyi bir yol arkadaşıdır.

Koçluk Nedir?

Kişililerin ya da kurumların bir mevcut durumları bir de ulaşmak istedikleri durumları vardır. Mevcut durum ile ulaşılmak istenen durum arasında daima bir boşluk bulunur. Kişide veya kurumlar da bu boşluğun giderilmesi için istek ve enerjiye oluşmaya başlar. Bu istek ve enerjiye yaratıcı gerilim denir. Yaratıcı gerilim olmaz ise değişim ve gelişim olmaz. Bu bağlamda Koçluk;

 Mevcut Durumdan, hayal edilen duruma rehberlik etmektir.
 Kişinin değişim, gelişim yolculuğudur.
 İnsanların seçimlerini ve eylemlerini “ideal benlikleriyle “ nasıl aynı doğrultuya getireceklerini keşfetmelerine yardımcı olan bir süreçtir.
 Kişiye ayna tutmaktır. Yani koçluk alan kişinin aynaya bakması gibidir.
 Kişi için özel olarak tasarlanan, hedefli, planlı ve profesyonel ilişkidir.
 Kişilerin ve takımların, kişilerin güçlü yanlarını ortaya çıkarmalarına yardımcı olarak çözüme ulaşmalarını sağlar.
 Kişilerin düşünce, tecrübe , bilgi ve beceri kaynaklarının tamamına ulaşabilmelerini ve bu ulaşılan bilgi ve becerilerin etkin bir şekilde kullanmaları için yapılandırılmış bir süreçtir.

Koçluk Ne Değildir?

Koçluk bir tedavi, terapi süreci değildir. Bu yüzden koç kesinlikle psikolog veya psikiyatr değildir. Kişisel gelişimi ve hedeflere ulaşmayı destekleyen yapılandırılmış, profesyonel bir süreçtir.
Koçluk danışmanlık değildir. Danışman konusunda uzman kişidir. Bu yüzden önerilerde bulunur. Koç ise önerilerde bulunmaz. Koçlukta ise danışan kendi soruları ile ilgili kendi cevaplarını bulur. Kendi cevaplarını bulma konusunda koç alet çantasındaki farklı aletlerle- araçlarla destekler. Koç’un danışanın sorguladığı alanda uzman olması gerekmez.
Koçluk Mentörlük değildir. Çünkü Mentör çok özel bir alanda uzman ve tecrübeli kişidir. Bilgi ve tecrübelerini arkadaşlık benzeri bir ilişki biçimi ile hizmeti paylaşır ve ona destek verir. Koçun o konuda uzman veya tecrübeli olması gerekmez.

Koçluk Süreci Nasıl yürür?

“Binlerce kilometrelik bir yolculuk bile bir adımla başlar.” Lao Tzu.
Koçluk da bir yolculuktur. Bu yolculuğa başlamak için, kişinin yaşamının kontrolünü ele almayı istemesi ve adım atması gerekir. Kişinin gerçekten ne istediğini anlamasını, potansiyelini, güçlü yönlerini görmesini ve bunlarla beraber kendisi için en uygun kararı vermesini sağlar. Seçim ve değişim kişinin sorumluluğudur.
Süreçte koç, danışana inanır. Önyargısız, etkili dinleme ile satır aralarını duyarak, yönlendirici olmayan ucu açık güçlü sorularla, danışanla “an” da dans eder. Böylece koç ve danışan arasında, dayanışma, güven, gizlilik ve eşitlik ilkeleri sağlamlaşmış olur.

Kimya görüşmesi ile başlayan süreç, en az üç en fazla on-on iki görüşme arasında değişir. Her bir görüşme arası on beş günü geçmemeli, bir haftadan az bir sürede olmamalıdır.

Koçlar bu süreçte danışanla birlikte;

 Danışanın Değerlerini, Güçlü Yanlarını
 Mevcut Durumunun tespiti (Bulunduğu yer )
 Danışanın Hedeflerini ( Varmak İstediği Yer )

üzerinde çalışmalara devam ederek ” Değişim” ve ” Gelişim ” sağlanır .

Yaşam Koçluğu, akıl ve ruh sağlığı yerinde olup, hayatında geldiği noktada kendisini mutsuz hisseden, aradığı yönü bulamayan, ya da o yöne doğru nasıl ilerleyeceğini bilemeyen kişiler içindir.

Kimler Faydalanabilir?

Kişiler

 Hayatının anlamını keşfetmek isteyenler,
 Özgüvenini artırmak ya da pekiştirmek isteyenler,
 Aile, sosyal ve iş çevresindeki ilişkileri geliştirip, güçlendirmek isteyenler,
 Motivasyonunu, performansını artırmak isteyenler,
 Enerjik ve tutkulu olmayı isteyenler,
 Hayatından tatmin olmak, doyuma ulaşmak isteyenler,
 Yaşama daha aktif katılmak isteyenler,
 Gizli kalmış yeteneklerini ortaya çıkarmak isteyenler,
 Zamanını verimli kullanmak isteyenler,
 Öğrenmeyi ve öğrendiklerini uygulama potansiyelini artırmak isteyenler,
 Hayatında denge kurmak isteyenler

BİR KOÇ OLARAK ROL VE SORUMLULUKLARIM NELER?

1) Etkin dinleyeceğim.: Koçluğun %80 i öz-yönetimdir.
Susmak ve dinlemek konuşmaktan çok daha önemlidir. Dinleme ile işitme arasında fark vardır. Sadece kulağımla değil, gözlerimle ve kalbimle dinleyeceğim.

2) Güçlü Sorular Soracağım: Koçluk konuya değil kişiye yapılır. Kendi merakım için değil “danışanımı açmak için; Ne, kim, nasıl soruları ağırlıkta olmak üzere açık uçlu, yargı-suçlama içermeyen sorular soracağım.

3)Takdir Etme Becerimi Kullanacağım: Takdir etme becerisi kişinin temelini kuvvetlendirir. Doğru bir takdirin ardından kişi daha dik durabilir. Takdir danışanın büyüdüğü ve güçlendiği noktaların tam merkezine etki eder. Sadece sahip olduklarına değil, yapabildiklerine ve olma haline(özüne) her fırsatta takdir vereceğim.

4) Sürecin yönetilmesini sağlayacağım: Koç bu süreçte danışana inanır, önyargısız bakış açısıyla bakar. Her bireyin kendini geliştirme ve değiştirme potansiyeli olduğunu ve bu doğrultuda son derece yaratıcı ve becerikli olduğunu bilir ve kabul eder. Danışanla aramda, dayanışma, güven, gizlilik ve eşitlik ilkelerine dayanarak, sürecin yönetilmesini sağlayacağım.

5) ICF etik değerlerine ve ilkelerine bağlı kalacağım: ICF(İnternational Coaching Federation) Uluslararası Koçluk Derneğinin PCC ünvanlı bir koçu olarak, etik değerlerine bağlı kalarak ve ICF yetkinlikleri doğrultusunda mesleğimi gerçekleştireceğim.

Bilgi için buraya tıklayınız.

Nasıl bir koç seçmeliyim?

Danışanlar, kendileri için uygun bir Koç ararken, söz konusu koçun aldığı koçluk eğitiminin Uluslararası Koçluk Federasyonu (ICF) tarafından onaylanmış olmasına dikkat etmelidir. Bunu öğrenmek için ICF Türkiye’nin resmi web sitesini inceleyebilirsiniz. www.icfturkey.com

Koç;

• Özellikle ICF Yeterlilikleri ve Etik Kuralları kapsamında koçluk becerilerini öğretmek üzere tasarlanmış bir programdan profesyonel eğitim almış olmalıdır,
• ICF tarafından tanımlanan koçluk becerilerini ustalıkla kavradığını ve uyguladığını ispat etmiş olmalıdır,
• ICF tarafından belirlenmiş ahlaki kurallara ve standartlara karşı sorumlu olmalıdır.