Her birimiz, içinde büyük bir potansiyel ile doğarız. Bu potansiyeli fark ederek ortaya çıkarmak, öğrenci koçluğu çalışmasının özünü oluşturur. Fakat herkes ve tabi ki öğrenciler kendi içinde farklı algılama, görüş, öğrenme biçimi ve davranış biçimine sahiptir. Dolayısıyla her birey farklı ihtiyaçlar ve çözümsel yaklaşımlar içinde yön bulur.
Öğrenci Koçluğu, öğrencilerin kendilerini tanımaları, güçlü yanlarını ve yeteneklerini keşfetmelerini, hedef koymalarını sağlamaya ve kaynaklarını daha iyi kullanabilmelerine yönelik, yol haritası ve eylem planı yapmalarına destek sağlayan hizmettir.
Dolayısıyla, öğrenci koçluğu, derslerden yüksek not alma veya sınav kazanma odaklı değil, öğrenciyi kazanma odaklı yapılan bir koçluk çalışmasıdır.
Öğrenci Koçluğunda;
- Doğru ve etkili çalışmanın çok çalışmaktan daha önemli olduğunu,
- Başarının sadece okul başarı ile ölçümlenmediğini,
- Hırslanarak başkalarıyla yarışmaktan ziyade, kendimizi tanıyarak, kendi gücümüzü ve kendi sınırlarımızı genişletmenin daha önemli olduğunu,
- Öğrenmeleri hayata geçirebilme ve ileriye taşıyabilme becerilerinin geliştirilmesinin önemini,
- Başkalarının istediği biri olmanın ötesinde kendi olma cesaretini gösterebilmenin önemi belirtilmekte ve çokça vurgu yapılmaktadır.
Çocuklarına koçluk hizmeti aldırmak isteyen ebeveynlere bazı noktalara dikkat çekmekte fayda vardır.
- Türkiye’de eğitim sistemi daha fazla öğretim ağırlıklıdır. Bu nedenle örgün eğitimde öğrencilerin kimliklerini bulma, yeteneklerini saptama, isteklerini, amaçlarını, hedeflerini tespit etmelerinde ve sosyal kişiliklerini oluşturmalarında yeterince çalışma yapıldığını söylemek güçtür. Bu nedenledir ki eksiklik öğrencilerin motivasyon güçlerini, azimlerini, çalışma yöntemlerini, özgüvenlerini, becerilerini, dengelerini, performanslarını doğru yönlendirme ve kullanma konusunda kesinlikle aile ve okul dışında başka bir yol arkadaşına ihtiyaç duymaktadır.
- Hiçbir çocuk için hayat okuldan ve derslerden ibaret olmamalıdır. Koç, öğrencinin, okul yaşamını ve hayatının diğer alanlarını düzenlemesinde çözüm odaklı yaklaşımlarda bulunmasına yardımcı olur, içsel dünyasında farkındalığını artırır. Bu yüzden öğrenci koçluğu ders programlayıcı, sınavları takip edici, ders anlatıcı değildir.
- Kısa süreli ve uzun süreli hedefleri gerçekleştirmek için çalışmalar yapılırken öğrencinin günümüzde sıklıkla karşılaştığımız depresyon, panik atak, DEHB (Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu), öğrenme güçlüğü…v.b durumları da varsa uzman psikolog ve psikiyatristi ile senkronize çalışmalı, gerekiyorsa koçluk sürecine ara verilip, diğer profesyoneller ile yoluna devam etmesi konusunda desteklenmelidir.
- Öğrenci koçları çalışmak isteyen ebeveynlerin, koçun sertifikasını görmelerinde fayda vardır. Profesyonel Koçluk belgesi olup olmadığını anlamak için ICF (Uluslararası Koçluk Federasyonu) onaylı akredite okullardan belgesi olup olmadığına dikkat edilmelidir.